Postal Examination 2015 on FaceBook

Postal Assistant Exam Model Questions and Answers


Important Model Questions and Answers for preparing the upcoming Postal Assistant Examination.


1. What is the Full form of PIN?
Answer. Postal Index Number

2. When did the Pin system Started in India?
Answer. 1972

3. Which is the first Indian post office outside Indian Territory?
Answer. Post office at Dakshin Gangotri in Antarctica (1983)

4. When did the speed post service started in India?
Answer. 1986

5. Which Governor General found Telegraph and Postal systems?
Answer. Lord Dalhousie

6. When did the first General Post Office opened in India?
Answer. 1774 (Kolkata)

7. Which is the first postage stamp of India?
Answer. Sinde Dawk (1852)

8. World Postal Day is observed in:
Answer. October 9

9. Indian Postal Day is observed in:
Answer. October 10

10. Where is the highest post office in the world situated?
Answer. Hikkim (Himachal Pradesh)

11. When did Universal Postal Union founded?
Answer. 1874

12. In which year Money Order system introduced in India?
Answer. 1880


13. In which year Postal Life Insurance started in India?
Answer. 1884

14. Where is postal staff college situated?
Answer. Ghaziabad (UP)

15. Who was the first Minister of Communication of India?
Answer. C.R.K Kidwai

16. Who is the author of Meghdootam?
Answer. Kalidasa

17. How many electrons does hydrogen have?
Answer. One

18. What is the international standard unit for measurement of Temperature?
Answer. Kelvin

19. What is the currency of Bangladesh?
Answer. Taka

20. Amartya Sen was awarded Nobel Prize for his contribution in:
Answer. Economics
Model Exam papers, PA/SA Exam Materials, Solved Papers
Newer Post Older Post Home

0 comments:

Post a Comment

Categories

2015 (4) Admit Card (12) Allotments (1) amazing facts (2) Analytical ability (8) Answer Key (20) Application Status (1) Apptitude (5) aptitude (29) Awards (3) Book for SSC (7) Books for Postal Examination (1) BPM / GDSBPM /GDSMD Application (3) BPM Notification (4) BPM Selection (1) Cancellation of DR Examination (3) CAT Case (1) Central Government Jobs (1) Chemistry (1) coaching (4) Computers (15) Constitution (13) Current Affairs (773) Data Entry test (2) Departmental Examination (11) Drivers (1) Employment News (5) English paper (42) exam (1) exam news (40) EXAM PATTERN (8) Examination Date (18) Featured (1) GDS Examination (4) General Intelligence (19) General Knowledge (374) GK Indian States (12) GPSC (1) Greetings (1) Hall Ticket (2) India Post Jobs (1) Indian Air Force (1) Indian Army (1) Indian History (11) Instruction (5) IPO (8) ISRO (1) Just for info (2) keral circle (1) LGO Exam (19) Mail Guard Previous Year Question Paper (1) MailGuard Exam (9) Materials (43) Mathematics (23) Model Exam papers (54) MTS Exams (47) Nobel Prize (1) Notification (81) Number Analogy (3) Number Series (2) Official Answer key (25) online test (1) PA Exam 2014 (14) PA Exam Result (30) PA Examination 2016 (2) PA/SA Exam (24) PA/SA Exam guidance (10) PA/SA Exam Materials (75) Physicist (1) physics (1) PO Accountant (5) Political (1) Postal Volumes (1) Postman Exam (43) Postman Exam Results (4) Postman Previous Year Question Paper (2) Postman/GDS exam papers (26) Postman/MailGuard Examination (1) Postmaster Gr I (6) Practice (3) Preparation Method (4) Previous year questions (95) Prime Numbers (2) Prospects (1) Quantitative Aptitude (4) Railway (1) Reasoning (30) Recruitment (20) results (44) RMS Accountant (5) Rulings (2) SA Exam Result (19) SALARY (3) Sashastra Seema Bal (1) SB Aptitude (4) Science (2) Selection procedure (2) Semantic Analogy (1) Simplification (1) Solved Papers (63) Sports GK (3) Sports Quota (1) SSC (2) SSC CHSL 2015 (6) SSC CHSL Cut off (1) SSC Instructions (1) SSC Materials (34) SSC Questions (6) State Bank of India (1) statistics (2) Stenographer (1) syllabus (8) Taiwan (1) Termination (1) Time and Work (1) Tips (2) Training Classes (2) Typing (1) Typing Practice (4) typing software (8) typing website (2) UPSC (3) Vacancy in PA (1)

    Live Users

    Total Pageviews