POSTMAN EXAM MODEL PAPER

 

Instructions to Candidates :-

1. Answer All the Questions

2. Each question Carries “1” Mark

3. Round off the appropriate choice in OMR sheet



                   
PART-A (General knowledge+ Reasoning and Analytically Ability)
1. The world’s first woman Prime Minister was

1 Smt Indira Gandhi                                   2.Smt Benazir butto

3 SmtSirimavoBandarnaike                        4. Sarojini Naidu
2. Maximum harm to a tree is caused by

1 Lost of half of its leaves                           2. Lost of all its leaves

3 Lost of half of its branches                       3. Lost of its bark
3. Which is the largest tiger reserve in India

1. Nagarjuna                  2.Manas           3. Pench               4. Corbett

4. Booker Prize is given in the field of

1. Medicine           2. Adventure              3. Fiction Writing         4. Science

5. In which state a person elected to the Legislative Assembly for normal period of 6 years

1. Sikkim              2. Mizoram                3. Arunachal Pradesh     4 Jammu & Kashmir
6. A Person climbing the Hill bends forward in order to

1. to avoid slipping                        2.to increase Speed

3. to reduce fatigue                        3. To increase stability
7. Which one of the following is not a constitutional body?

1. Election Commission                2. Finance Commission

3. Central Vigilance                     4. Central Administrative Tribunal
8. World Postal day celebrated on

1. Sept -9          2. Oct-9               3.Nov-9      4. Dec-9
9.Mutual funds are regulated in India by which among the following?

1. RBI             2. SEBI             3.Stock exchanges        4. RBI and SEBI both
10. Highest Runs scorer in One day International cricket is

1. Sehwag             2. Sachin       3.Jayasurya       4.Dhoni
11. Find the wrong number in the series 7,28,63,124,215,342,511

1. 7                 2. 28                  3.124              4. 215
12. Arrange the following in the meaningful order
1. Paper 2. Library 3. Author 4. Book 5. Pen

1. 2,4,3,5,1          2 . 3,2,1,5,4       3 . 3,5,1,4,2       4. 5,1,3,4,2
13. If 1 is coded as S, 5 is coded as %, 6 is coded as «, 3 is coded as +, 7 is coded as # and 4 is coded as? What will be the correct form of the number 435671?

1. ? + % « # S            2.?+ % S # «           3.?+ « % # S          4.S # « % +?
14. Choose the word from the given alternatives that belongs to the same group
potato: Carrot :: Raddish : ?

1. Tomato 2. Cabage 3. Seasame 4. Groundnut
15.P is taller than Q, Q is taller than R and S is taller than P, who is the tallest among them

1. R         2. Q            3.S        4.P
16. In the follwoing, the group of letters should not contain more than two vowels. which of the groups conforms to this Rule

1. JKAPIXU               2. BDEJOLY           3. PRAQEOS               4. ZIERAM
17. Harsha position in a row is thirteenth from the front side and sixth from the backside. How many persons are standing in the row

1.17               2. 18            3.19            4.20
18. In a certain code language MEDAK is coded as 69281 and TOOPRAN as 3557084. How is PAPANNAPET written in this code

1. 7979551234         2. 7878448793              3. 5656886593              4.8585228793
19. Cow is related “Calf” in the same way as Horse is related

1. Race           2. Stable           3. Ride              4. Cort
20. If the animals which can walk are called swimmers, animals who crawl are called flying, those living in water are called snakes, and those which fly in the sky are called hunters, then what will a lizard be called Ans: 3

1. Swimmers      2. Snakes              3. Flying           4.hunters
21. Pointing out to a lady a girl said “She is the daughter-in-law of the grandmother of my Fathers only son”. How is the lady related to the girl

1. Sister-in-Law           2. Mother          3.Aunt           4. Mother-in-Law
22. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

1. Radish              2.Carrot         3.Garlic              4. Gourd
23. If a man is called as girl, girl is called as woman, woman is called as boy, boy is called as butler and butler is called as rogue, who will serve in a restaurant

1. Butler              2. Girl            3.Woman              4. Rogue
24. Vishnu walked 10 m. towards the East, turned right and walked another 15 m. Then he turns leftand walks 3 m. He finally takes a left turn and walked 6 m. Which direction is he facing now?

1.East              2.North            3.West                      4. South
25. Which letter in the alphabet is as far from C as Q is from X

1.K            2. J              3. L            4. P

                                              
                                                   PART-B(ARITHMETIC)

26- 28. What should come in place of the question mark (?) in the following questions?
26. 1595 ÷ 25 x 36.5 = ?

1.2459            2.2329            3.2359         4.2429
27. 99.99 + 666.66 =?

1. 728.59               2.766       3.766.65      4.676.95
28. 45 × 390 ÷ 26 =?

1. 645                     2.675      3.765           4. 745

29.The Sum of the square of two numbers is 80 and the square of their difference is 36. The product of two numbers is

1.22               2. 44        3.20                     4.40
30. If 1 / 3.718 = 0.2689 then the value of 1 / 0.0003718 is

1. 2629          2. 2.689              3. 2689        4. 0.2689
31. Five-sixth of a number is 720. What will 45% of that number be?

1. 346.6                 2.388.8          3.392.2                   4.344.4

32. In a box, there are 50 paisa, 25 paisa and 10 paisa coins in the ratio of 3:6:5. If the total value of the amount is Rs 154, find the total number of coins

1. 616                      2.526            3.716                      4.516
33. P, Q and R invested Rs.45, 000/-, Rs. 70, 000/- and Rs. 90,000/- respectively to start a business. At the end of two years, they earned a profit of Rs.1, 64,000/-. What will be Q’s share in theprofit?

1. Rs.56, 000/-            2. Rs.36, 000/-           3.Rs. 72, 000/-              4. Rs.64, 000/-
34 In a college the ratio of the number of Boys to Girls is 8:5. If there are 160 girls, the total number of students in the college is

1.100                          2. 250                   3. 260                     4. 416
35 The price of sugar is increased by 20%. By what % should a family reduce its consumption of sugar so as to maintain the same expenditure on sugar

1. 20/6%                    2. 100/3 %               3. 50/3 %                 4. 80/6%
36 A’s salary is 20% less than B’s Salary. By how much percent is B’s salary more than A’s?

1. 35                 2. 20                3. 25                4. 33
37. A student has to secure 40% marks to pass. He gets 178 marks and fails by 22 marks. The maximum marks are

1.450               2. 500               3. 520               4. 600
38. A horse worth Rs 9000 is sold by A to B at a 10% loss. B sells the horse back to A at 10% gain. The result is

1. A makes no profit or loss                    2. B gains Profit Rs 900

2. A loss by Rs 900                                4. A loses by Rs 800
39. By selling a radio for Rs 1125 a man loses 25%. For how much should he sell it to gain 20%

1. Rs 900                 2. Rs1800           3. Rs 3600                4. Rs 6000
40. The compound interest on Rs 30000 at 7% per annum for a certain time is Rs 4347. The time is

1. 2 years                 2.3 Years            3.4 Years                   4. 5 years
41. Simple interest on a sum at 4% per annum for 2 years is Rs. 80. The compound interest on the same for the same period is

1. Rs 81.60           2. Rs 160                   3.Rs 1081.60               4. None

42. A and B can do a piece of work in 12 days. B and C in 15 days.C and D in 20 days.A alone can do the work in

1. 24  days             2. 30 days             3. 35  days                 4.40 days
43. The average monthly salary paid to 75 employees in a company is Rs 1420. The average salary of 25 of them is Rs 1350 and that of 30 others is Rs 1425. The average salary of the remaining employees is

1. Rs1350                  2. Rs 1425           3.1500               4.Rs 1420
44. The average age of 40 students of a class is 15 years. When 10 new students are admitted, the average is increased by 0.2 years. The average of new student is

1. 15.2 yrs                2.16 yrs                 3.16.2yrs               4. 16.4 yrs
45. A boy goes to his school from his house at a speed of 3 km/hr and returns at a speed of 2 km/hr. If he takes 5 hours in going and coming, the distance between his house and school is:

1. 8.5 km                  2.5.5 km               3.6 km                   4.9 km
46. A man is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. The present age of the son is

1. 24 years               2.26 years             3.28 years               4. 22 years
47. A train speeds past a pole in 20 seconds and speed is past a platform 100 metres in length in 30 seconds. What is the length of the train?

1. 100 metres         2.150 metres                 3.150 metres      4. 200 meters
48. Sixteen men can complete a work in twelve days. In how many days will twenty-four men complete the same work?

1. 4   days             2.8 days                       3.6 days               4.3 days
49. A housing society has been allotted a square piece of land measuring 2550.25 sq. m. What is the side of the plot?

1. 52.65 m            2.50.5 m                      3.50.65 m            4. 50.15 m
50. 3A shopkeeper charges 20 % over the cost price. He allows his customers 10% off their bill for cash payment. His net gain percentage is

1. 12%                2. 8%                            3. 10%                 4. 15%


                                      PART-C( GENERAL ENGLISH)

51 In the following group of words, only one is wrongly spelt. Find the wrongly spelt word

1. Amateur              2.Embarrass                3. Ignorance               4.Millenium
52. In the following group of words, only one is correctly spelt. Find the correctly spelt word

1. Definitely            2. Bureucracy                3. Consenses            4. Questionaire
Directions: 53-54. Choose the correct one word substitution
53. A person who travels to a sacred place as an act of religious devotions

1 Hermit              2. Pilgrim                      3 Saint                         4 Merchant
54. A house for storing grains

1 Cellar              2. Store                        3.Godown                    4. Granary
Directions: 55-56: Choose the word which is most opposite in meaning to the word for the below. 
55. INNOCENT

1. Sinful                 2. Guilty                    3. deadly                        4. Corruption
56. EMBRACE

1. Suspect             2 harm                      3. Reject                         4. Hurt
Directions: 57-58: Choose the word which is most same in meaning to the word for the below.
57. FALSE

1. Defective           2. Untrue                  3. Incorrect                     4. Inaccurate
58. EAGER

1. Clever               2. Enthusiastic           3 curious                         4. Devote
Directions: 59-60 Fill in the blanks with suitable form of verbs given in the brackets
59. The bell ___ (ring) and the children are all in the class

1. rang                   2 . Ringing                3. is rang                        4. ringed
59. we____(live) in this farm since 1981

1. were living          2. have been living    3. lived                           4. live
61. Arrange the list of nouns in order of their greatness
word, sentences, letter, paragrapgh, phrase

1 letter, word, sentence, phrase, paragraph

2 word, sentence, , letter, phrase, paragraph

3 paragraph,phrase, sentences,word, letter

4 phrase, paragraph, \sentence, word, letter
62. 'The heading' in writing a letter includes?

1) the greeting                            2) the writer's address

3) the address of the person to whom you are writing

4) the writers address and date
63. Choose the appropriate question to get the reply. I am from Delhi.

1) Where you are from?                2) Where are you from?

3) Where do you from?                4) From where do you come?
64. She saw me. The negative form of the sentence is---

1) She don't see me                    2) She is not seen me

3) She doesn't see me                4) She didn't see me
Directions: 65-66 Complete the sentence by choosing the correct answers
65. An Aeroplane

1. Hoops                 2. Zooms                  3. Swings                4. Chugs
66. A whip____

1. cracks                 2. Roars                    3. rings                    4. bangs
Directions: 67-68. Correct the sentences by checking the underlined word
67. I met a student who hate mathematics

1 hating                  2. hated                       3. hates                  4. will hate
68. Abhinay is senior than meghana by 2 yeras

1. senior to           2. senior as                   3. senior than            4. None
69. choose the correct part of speech for the underlined words
Rama was blind   too 

1. Adjective, adverb    2. adjective, verb     3. adverb, adjective    4. verb, Adjective
Directions: 70-71 Fill in the blanks with appropriate articles
70. I saw ____boy and ____ girl riding on ___ ass

1 A. a,a,a                 2. a, the,a         3. a,a,an          4. the,the, the
71. Sri Lanka is ___Island in ___Indian ocean

1. the, the                2. an,a              3. an, the              4. the,a
Directions: 72-75 Read the following passage and answer the questions

Snake charmers present a very colorful picture, but the reality of their own life is quite grim. They wander in many places displaying their skills but due to new forms of entertainment, their earnings have gone down. With a little planning, their skill can be used for their better livelihood. They are very skilled in tracking and catching snakes. They can easily obtain snake poison which is used in the preparation of some medicines. They are also aware of medicinal plants which can be used for providing remedies for snake bite. They can be involved in breeding snakes in captivity to obtain their skins. This will help to check the illegal trade in snake skins for which many snakes are killed. This will prevent cruelty to snakes.



72. What are snake charmers skilled in?

1. in killing snakes                          2 in cooking snakes


3. in catching snakes                      4. in eating snakes


73. How do snake charmers earn their living?

1. By displaying their skills              2 by catching snakes


3. by killing snakes                         4. by begging


74. What type of life do snake charmers lead in the present time?

1. They live a happy life                   2. They live a life of sin


3. They live a hard life                      4. They live like snakes 


75. How do we obtain snake skins?

1. By killing snakes                        2.By breeding snakes in captivity


3. By arresting snake charmers       4. By feeding the snakes on milk

M.T.S EXAM MODEL CUM PRACTICE PAPER


                                                   Time: 90 minutes                                                                            

Instructions:

1.      Answer all the Questions. All questions carry equal marks.

2.       Round off the appropriate choice in OMR sheet.



                                     PART-A (GENERAL KNOWLEDGE) 
1.The 2014 football world cup is scheduled to be held in 
A. China                         B. Japan                         C. Australia                 D. Brazil
2. Who among the following got the Bharat Ratna award before becoming the president of India?
A. R. Venkatraman       B. Dr. Rajendra Prasad       C. Dr. Zakir Hussain  D. W. Giri
3.  First University in India was founded at
A. Calcutta       B. Bombay         C. Delhi          D. Madras
4. Which of the following planets rotates clock wise?
A. Pluto           B. Jupiter               C. Venus                    D. Mercury
5. How many times the preamble was amended 
A. Once           B. Twice              C. Thrice                    D. Four times
6. Under which five year plan did agriculture show a negative growth?
A. 1st Plan             B. 2nd Plan      C. 3rd Plan       D. 4th Plan
7. Which of the following involves chemical change?
A. Rusting of iron                      B. Burning of wood -
C. Reduction of wood               D. All the three

8. Which of the following is a submarine of the Indian Navy?
A. INS Virat    B. INS Sindhurakshkr    C. INS Rajali     D. INS Vikr├únt
9. Shivpuri National Park of Madhya Pradesh is important for 
A. Tiger and Elephant                         B.Wild Buffalo
 C. Birds                                                D. Leopard and Chital
10. Which is the International Date Line? 
 A. Equator      B. 0o Longitude    C.90o East Longitude    D. 180o Longitude
11. National Institute of Rural Development is located at
 A. New Delhi     B. Mumbai     C. Hyderabad    D. Kanpur
12. The song ‘Jana-Gana-Mana’ composed by Rabindra nath Tagore was first published in January 1912 under the title of 
A. Rashtra Jagrati        B. Tatva Bodhini     C. Bharat Vidhata  D. None of the above
13. Which of the following sites has been included in UNESCO’s list of World Heritage Sites?
A. Chilka Lake       B. Dal Lake        C. Nagin Lake    D. Sunderbans National Park
14. Who, out of the following, was the first recipient of Bharat Ratna Award?
A. B.C. Roy        B. S. Chandrashekhar   C. C.V. Raman    D. Gobind Ballabh Pant
15. Who among the following Rajput kings defeated Muhammad Ghori for the first time?
A. Prithviraj III      B .Chalukya Bhim    C. Jaichandra    D. Kumar Pal
16. In how many ways can a batsman be out in cricket?
A. 8                          B. 9                    C.10                     D.11
17. The waterfall Victoria is located in  
A. Canada     B. USA               C. Zimbabwe     D. India
18. Which of the following states receives most of the rainfall during the retreating monsoon season? 
A. Andhra Pradesh     B. Punjab   C. Tamil Nadu    D. Kerala
19. When is the ‘International Women’s Day’ observed?
A. March 8                  B. February 14               C. May 10    D. October 2

20.FFC stands for 
    
A. Foreign Finance Corporation                      B. Film Finance Corporation

C. Federation of Football Council                    D. None of these

21. India's first fast breeder neutron reactor was 
A. Zerlina       B. Apsara       C. Purnima-1     D. Kamini
22. The title given by the British Government to Mahatma Gandhi which he surrendered during the non-cooperation movement was 
A. Hind Kesari           B.Kaiser-e-hind      C. Raj Bahadur       D. Rt. Honorable

23. An anti British outfit ‘Abhinava Bharat’ was founded by 
 A. R. G.Bhandarkar   B. C.R.Das       C. V.D. Savarkar        D.Sardar Bhagat Singh
   
24. Which of the following is not a constitutional body?
A. Election Commission                         B. Inter State Council  
C. Finance Commission                          D. National Advisory Council
25. Who invented super Computer? 
A. J.H.van Tassel   B. J.Kurtz    C.Babbage    D.J.G.Kemeny
                    PART-B  ( ARITHMETIC)                     
26. 4.2 x 4.2 - 1.9 x 1.9
2.3 x 6.1
 = ?  
A. 0.5                          B.1                               C.1.9                           D.2.5
27.  3 x 0.3 x 0.03 x 0.003 x 30 = ?
A. 0.0000243              B. 0.00000243             C. 0.00243                  D.0.000243
28. A number when divided by 6 leaves a remainder 3. When the square of the same number is divided by 6, the remainder is:
A.0                              B.1                               C.2                              D.3
29. Ten years ago, A was half of B in age. If the ratio of their present ages is 3:4, what will be the total of their present ages? 
A.25                            B.35                             C.45                            D.55
30. The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area is:
A.1520 m2                  B.2420 m2                  C. 2480 m2                 D.2520 m2
31. A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity sold at 18% profit is:
A.400Kg                     B.650Kg                     C.600Kg                     D.640Kg
32. A can complete a journey in 10 hours. He travels first half of the journey at the rate of 21 km/hr and second half at the rate of 24 km/hr. Find the total journey in km.
A.220Km                    B.222Km                    C.224Km                    D.226Km
33. If 8 men can reap 80 hectares in 24 days, then how many hectares can 36 men rap in 30 days?
A.350                          B.400                           C.425                          D.450
34. A man borrowed Rs. 3125 for compound interest and it amounted to Rs. 4500 in 2 years. The rate of compound interest per annum is
A. 30%                        B.25%             C.20%                         D.15%
35.  Pointing to a man in a photograph, a woman said, "His brother's father is the only son of my grandfather." How is the woman related to the man in the photograph?  
 A. Sister                    B. Aunt           C. Grandmother                  D. Daughter
 36. A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A’s share is Rs. 855, the total profit is :   
A. Rs1425                   B.Rs1500        C.Rs1537                    D.Rs1576
37. In an examination, 35% of the students passed and 455 failed. How many students appeared for the examination?
A.490                          B.700               C.845                          D.1300
38. A train moves past a telegraph post and a bridge 264 m long in 8 seconds and 20 seconds respectively. What is the speed of the train?
A.69.5Km/hr                        B.70Km/hr                C.79.2 Km/hr         D.79Km/hr
39. The difference between the cost price and sale price of an article is Rs. 240. If the profit is 20%, the selling price is:
A.Rs1200                    B.Rs.1240                   C.Rs.1260                   D.Rs1220
40. A fruit seller sells mangoes at the rate of Rs. 9 per kg and thereby loses 20%. At what price per kg, he should have sold them to make a profit of 5%?
A. Rs11.81                  B.Rs12                        C.Rs.12.25                  D.Rs.12.31
41. If simple interest on a certain sum of money for 4 years at 5% per annum is same as the simple interest on Rs. 560 for 10 years at the rate of 4% per annum then the sum of money is 
A.Rs1190                    B.Rs1120          C.Rs 1210                 D.Rs1160
42. Compound interest of the amount of Rs.7500 /- in two years is Rs. 927 /-.What is the percentage rate of interest per year?
A. 5.4%                       B. 8%              C. 6%              D. 8.4%
43. Some boys are sitting in a row. P is sitting fourteenth from the left and Q is seventh from the right. If there are four boys between P and Q, how many boys are there in the row?
A.22                B.23                 c.24                 D.25
44.  'CIRCLE' is related to 'RICELC' in the same way as 'SQUARE' is related to—
A. UQSERA   B. QUSERA               C. UQSAER               D. QSUERA
45.  How many D's are there in the following letter-series, which are preceded by K and followed by Q ?
KDRMBSKDQKRBLKDQMQDKEFQDK
A. 4                             B. 2                  C. 1                 D. 3

46. Ravi goes 5 km towards North from a fixed point. Then he goes 3 km after turning to his right. After this he goes 5 km turning to his right. In the end he goes 4 km after turning to his left. How far and in what direction is he now from the fixed point?
A. 4 km, West                       B. 7 km, East             C. 9 km, East             D. 7 km, West

47.
 A housewife saved Rs. 2.50 in buying an item on sale. If she spent Rs. 25 for the item, approximately how much percent she saved in the transaction
A. 9%                                      B. 8%                          C. 10%                        D.7%
48. A man bought a number of oranges at 3 for a rupee and an equal number at 2 for a rupee. At what price per dozen should he sell them to make a profit of 20 %
A. Rs.7                                    B. Rs.8                                    C.Rs.6                         D. Rs5
49. The area of a rectangle is 460 square meters. If the length is 15% more than the breadth, what is the breadth of the rectangular field?
A. 23m                                    B.20m                                     C. 25m                        D.26m
50. How long does a train 110 meters long running at the speed of 72 km/hr take to cross a bridge 132 meters in length? 
A. 9•8 sec      B. 12•1 sec                 C.12•42 sec               D. 14•3 sec

                                                           PART-C (I)
                                                 GENERAL ENGLISH

Directions—(Q. 51-53) In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is wrongly spelt. Find the mis-spelt word and indicate your correct response.

51. A. Unaccompanied    B. Boutique      C.  Budgetting         D. Mosquitoes   
52. A. Physique                   B. Preferring     C. Seize                  D. Brillient       
53. A. Carrier                      B. Carreer          C. Courier              D. Barrier      
    Directions—(Q.54-55) In each of the following questions, out of the given alternative, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
54.Government by a single person 
A. Monarchy     B.  Plutocracy   C. Autocracy      D. Aristocracy
55.A person who has no money to pay off his debts 
A. Debtor       B. Beggar       C. Pauper      D. Insolvent
Directions (Q 56-57) In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.
56. BARE   
A. Uncovered            B. Tolerate              C. Clear      D. Neat
57. BROWSE   
A. Heal            B. Deceive              C. Examine      D. Strike
Directions (Q 58-59) In the following the questions choose the word which best expresses opposite meaning of the given word.
58. REVEALED  
A. Denied      B. Concealed      C. Ignored         D. Overlooked
59. LIABILITY  
A. Property    B. Debt       C. Treasure    D. Assets
Directions (Q 60-62)  Fill in the blanks with correct Prepositions
60. I met him ______ the afternoon. 
A. by     B. in         C. on      D. to
61. Can you agree_____my proposal?
A. to    B. too        C. with            D. into 
62. The servant is attending.... him?

A.  on        B. with      C. for        D. upon 

Directions (Q 63-64)  Fill in the blanks with correct  articles
63. I am going to _________market to by vegetables.  
 A. a                      B. an               C. the            D. none
64. India will become__ super power shortly
A. a      B. an      C. the            D. No article
Directions : Select the correct Question Tags.
65. I am honest  
A. didn’t I?     B. am I?      C. am not I?       D. aren’t I?
Directions: Select the proper suffix.
66. Look   
A. ably      B. able      C. ing               D. eri
Directions: Identify the type of sentence
67. Shakespeare has written dramas appealing to all people of all ages 
A. simple present                  B. present continuous
C. past perfect                        D. present perfect
Directions:  Select the correct plural forms.
68. Fiction 
A. fiction    B. fictions     C. fictionia       D. fictionese
69. Belief  
A. beliefs     B. believes    C. belives    D. beliefings
70. Choose the sentence with correct Punctuation
A. Mr. Raju could you meet me tomorrow?
B. Mr. Raju , could you meet me tomorrow.
C. Mr. Raju could you meet me tomorrow.
D. Mr. Raju, could you meet me tomorrow?
Directions : Identify the Part of speech of the underlined word in the following sentence
71. John, as well as his wife, has come
A. Conjunction                     B. Preposition   C. Adverb   D. Adjective
72. We grew up together
A. Adverb                  B. Adjective     C. Preposition     D. Noun
73. Choose the set of words which are in the alphabetical order 
1) Celebration, celebrity, center centimeter
2) Celebration, celebrity centimeter, center
3) Celebrity, centimeter celebration, center
4) Center, centimeter, celebrity celebration
Directions: In each of the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect Speech. Out of the four alternatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct Speech.
74. He said to her, "May you succeed !" 
 A. He told her that she might succeed.
B. He prayed to god that she may succeed
C. He Wished her success
D. He said to her that she might succeed.
Directions:
In each of the following questions, a sentence has been given in Active(or passive) Voice. Out of the four alternatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Passive(or Active) Voice
75. He was arrested on a charge of theft, but for lack of evidence he was released.
A. He was arrested on a charge of theft, but was released for lack of evidence
B. The police arrested him on a charge of theft, but for lack of evidence he was released.
C. The police arrested him on a charge of theft, but for lack of evidence released him.
D. None of these.
   

 
PART- C (II)  (Local Language) 
  


Answers 

1- D , 2-C , 3-A , 4- C , 5- A , 6-C , 7- D , 8- B , 9- C , 10-D , 11-C, 12-C, 13-D ,14-C ,15- B , 16-C, 17-C, 18-C, 19-A, 20-B, 21-D, 22-B,23- C , 24-D ,25-A, 26-B , 27-C , 28- D , 29- B , 30-D , 31-C , 32-C , 33-D , 34-C , 35-A , 36-B , 37-B , 38- C , 39-A , 40-A , 41-B , 42-C , 43-D , 44-A , 45- B , 46-B , 47-A , 48-C , 49- B , 50-B , 51-C , 52- D , 53- B , 54-C , 55-C , 56-A , 57-C , 58-B , 59-D , 60-B , 61-B , 62-D , 63-C , 64- D , 65- B , 66-B , 67-D , 68- A , 69- A ,70- D , 71-B , 72- A , 73-A , 74-C , 75-C ,