The average temperature of three days is 24 o c .if temperature on the first two days is 20 o c and 25 o c respectively then the temperature on the third day
a 22 ½ b 23 c 27 d 24
The total temperature recorded on three days was 24*3=72
First two days temperature 20+25 = 45
Then last days temperature is 72-45=27
So Answer is c 27
Two trains leave stations p and q 110 km apart train from p and q travels at 25 km/hr and train from q to p at 30 km/hr if they both start at 8 AM they meet at
a 10.40 AM b 09.00 AM c 8.45 AM d None of these ,
Suppose they meet x hours after 8 a.m.
Distance covered by P in x hours = 25x km.
Distance covered by q in x hours = 30xkm
25x + 30x = 110
55x = 110
they meet at 10 a.m.
So Answer d None of these
The average score of Sachin Tendulkar in IPL 15 Matches is 70 Runs and the average score in Border Gavaskar Trophy T-20 Matches is 45 runs in 7 Matches .
a 990 b 971 c 982 c None of these
If he has played 10 more international T-20 matches and his overall average score in T-20 Matches was 73 runs .
what was his total score in 10 international T-20 Matches
Average score in 15 matches is 70 so total scored in 15 Matches 15*70= 1050
Average score in 7 matches is 45 so total scored in 7 Matches 7*45= 1050= 315
If he played 10 more match then t-20 matches average will become 73
Ie total matches played 15+7+10= 32
.’. x=2336-1365= 971 ie 2336/32= 73
So Answer is b 971
Solved question -PA/SA Exam held on 12.05 2013
A sum of Rs 8000 generates Rs 1261 as compound interest in 3 Years . Interest being compound annually . The rate of compound interest is
a 20 % b 2.5 % c 10 % d 5 %
r = ( FV / PV )1/n – 1
r= RATE OF INTEREST ?
FV = FUTURE VALUE 9261
PV = PRESENT VALUE 8000
N= NUMBER OF YEARS 3
So Answer d 5 %
Three items are purchased at Rs 380 each . One of them is sold at a loss of 10% . The others are sold so as to gain 25% on the whole transaction ? what is the gain % on these two items
a 44.5 % b.42.5 % c 40.5 % d None of these
Cost price = 380*3 = 1140
If 25 % is gain is needed then
our target SP of total goods = 125/100×1140=Rs.1425
cost price of one item is Rs 380
SP of one item = 90/100×380=Rs.342
SP of the remaining goods = 1425 – 342 = Rs. 1083
Cost price of two items = 380*2= 760
323/760*100= 42.5 %
So Answer is b 42.5%
General Awareness Section: Questions with Answer Key